top of page

ביבליותרפיה

האם ביבליותרפיה יכולה לעזור גם לי?

לבבליותרפיה כמה מטרות:

 

קירוב האדם לרגשות ולרבדים חבויים בנפשו ופיתוח היכולת להקשיב להם, לקבלם ולהבינם. 
 

מתן קול לנימים עדינים יותר של הנפש, שנותרים, ללא סיוע הטקסט והטיפול, חבויים ומודחקים.

 

הגמשת ושינוי דפוסי התנהגות.
 

עזרה בפתרון קונפליקטים ובהתמודדות עם קשיים.

ביבליותרפיה היא שיטת טיפול רגשי מתחום הטיפולים בהבעה ויצירה, המשתמשת בתהליכי קריאה וכתיבה למטרות טיפוליות. בדומה לטיפול פסיכולוגי, גם בטיפול ביבליותרפויטי המטופל משתף את המטפל בתכנים מעולמו, ונעשה עיבוד רגשי של תכנים אלו: דפוסים, הגנות, מערכות יחסים ועוד. עם זאת, בתחום הטיפול בהבעה ויצירה, הביבליותרפיה מציעה להציב במרכז הדיאלוג הטיפולי תהליכי קריאה וכתיבה ולראות בהם ערוץ מרכזי דרכו מתקיים הדיאלוג הטיפולי.  תהליכי הקריאה והכתיבה בטקסט מתווכים על ידי הביבליותרפיסט למטרות הטיפול.
 

הנחת היסוד של הביבליותרפיה היא כי לספרות כוח מרפא אימננטי שניתן ליישמו בהקשר של טיפול נפשי, המושתת על עקרונות הפסיכותרפיה. הביבליותרפיה המודרנית, הניזונה מתורות אישיות ושיטות טיפול נפשי הרווחות כיום, החלה להתפתח במחצית השנייה של המאה ה- 20 ובארץ החל משנות ה-70.

ביבליותרפיה היא שיטת טיפול פסיכולוגי הניתנת ליישום עם אוכלוסיות רבות ומגוונות הן במסגרת פרטנית והן במסגרת קבוצתית.
 

 

הביבליותרפיה מוצעת הן כאמצעי לטיפוח בריאות הנפש ולהתמודדות עם בעיות קיומיות ומשברים התפתחותיים באוכלוסייה הכללית, והן כאמצעי תרפויטי לגבי ילדים ומבוגרים במסגרות טיפוליות שונות. היא מופעלת, הן בטיפול יחידני והן בטיפול קבוצתי, על ידי ביבליותרפיסטים מוסמכים, אך לא פעם גם על ידי אנשי טיפול אחרים כמו פסיכולוגים, יועצים חינוכיים, פסיכיאטרים ועוד.

קהל היעד של ביבליותרפיה:
 

ביבליותרפיה מיועדת לילדים, בני-נוער ומבוגרים, המעוניינים לעבד תכנים רגשיים ולפנות לטיפול פסיכו תרפויטי המשלב שפה נוספת מלבד קולותיהם של המטפל והמטופל.
בכוחו של טיפול ביבליותרפויטי לסייע בהתמודדות עם חרדות, דיכאון, התפרצויות זעם, משברי חיים, יחסי הורים-ילדים, התמודדות עם טראומה, קשיים ומורכבויות בקשרים בין-אישיים ובזוגיות, נושאים של זהות מינית ונטייה מינית, הפרעות אכילה ועוד.

רבים פנו אלי ואמרו שטיפול ביבליותרפויטי אינו מתאים להם או לילדיהם כיוון שהם אינם קוראים/אינם אוהבים לכתוב ועוד. חשוב לציין כי טיפול ביבליותרפי אינו מצריך בהכרח קִרבה לתחומי קריאה וכתיבה ועיסוק בתחומים אלו. להפך, לעיתים דווקא אנשים/ילדים סגורים יותר, שאינם מרבים/אוהבים לשוחח או שאינם קוראים או כותבים להנאתם יוכלו להיפתח פחות בטיפול "ורבאלי" (שפתי) בלבד- בשיחה. אך דרך טקסט אשר יוגש באופן מותאם על ידי המטפל- בע"פ או בכתב, דרך סיפור או אגדה יוכל להיפתח תהליך טיפולי מרתק וייחודי.

 

bottom of page